Pro poskytování služeb, personalizaci reklam a analýzu provozu používáme soubory cookies.

L-Glutamin a jeho funkce

L-Glutamin a jeho funkce

L-glutamin je jedna z esenciálních aminokyselin, která se nachází v těle v hojné míře. Je to nepolární aminokyselina, která hraje klíčovou roli v mnoha fyziologických procesech. Některé z jeho hlavních funkcí a vlastností zahrnují:

      • Podpora imunitního systému: L-glutamin je důležitým zdrojem energie pro imunitní buňky, jako jsou makrofágy a lymfocyty. Pomáhá udržovat a posilovat imunitní odpověď těla a může snižovat riziko infekcí a onemocnění.
      • Podpora trávicího systému: L-glutamin je nezbytný pro zdraví střevní sliznice a její regeneraci. Pomáhá při léčbě střevních poruch, jako je syndrom dráždivého tračníku (IBS) nebo zánětlivé onemocnění střev (IBD).
      • Zmírnění svalového katabolismu: L-glutamin je často označován jako "antikatabolická" aminokyselina, která může chránit svalovou hmotu a snižovat její rozklad, zejména během intenzivního tréninku nebo stresových situací.
      • Podpora regenerace svalů: Po fyzické námaze může L-glutamin pomoci rychlejší regeneraci svalových tkání tím, že poskytuje energii a stavební bloky pro syntézu bílkovin.
      • Podpora funkce mozku: L-glutamin je prekurzorem některých neurotransmiterů, jako je glutamát, které hrají klíčovou roli v nervové signalizaci a funkcích mozku.

L-glutamin se běžně nachází v potravinách, jako jsou maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, luštěniny a ořechy. Je také k dispozici jako doplněk stravy ve formě prášku nebo kapslí. Před užíváním doplňků L-glutaminu je však vždy vhodné poradit se s lékařem, zejména pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo užíváte jiné léky.